Točka 1: BISTRICA OB SOTLI

Prvi korak naše poti med vasmi tega zanimivega dela južne Štajerske uberemo v kraju Bistrica ob Sotli. Naselje danes vsebuje imena dveh rek – Bistrice in Sotle, nekoč pa so ga poznali pod imenoma Leskovec in Sveti Peter pod Svetimi gorami. Postreže vam s tistim, česar si najbolj želite. Nekateri ste predvsem za gibanje in raziskovanje naravne ter kulturne dediščine, drugi si želite gurmanskih užitkov in zasluženega oddiha. Kot boste videli, lahko oboje povsem enostavno združite, saj ste prišli v kraj, kjer ljudje še poznajo pregovorno kmečko gostoljubnost, postrežejo vam z dobrotami in hkrati z veseljem razkažejo znamenitosti, ki jih je za sabo pustil čas.

Čeprav arheološki ostanki na tem področju dokazujejo, da so ljudje tu hodili že vsaj v starejši železni dobi, in vemo, da se je kraj razvijal tudi v srednjem veku zaradi življenja z romarskim središčem Svete gore, pa je danes največ  arhitekturnih in etnoloških znamenitosti ohranjenih iz 19. stoletja. V začetku burnega 19. stoletja je tako doktor Firbas tu sezidal nadstropno hišo z baročnim pridihom.

Ko si boste ogledovali „Dohtarjevo hišo“, bodite pozorni na kamniti portal in okrasitvijo z motivi spiral. Še dva primerka zgradb, ki zgovorno govorita o življenju v tem kraju, sta Bratuševa hiša s pritlično tradicionalno zgradbo, vhodnim prizidkom in bogato okrašenim portalom ter nekdanja Gabronova gostilna z značilnim tlorisom s konca 19. stoletja, v kateri je danes sedež občine Bistrica ob Sotli.

Naj vas pot vodi tudi do v letu 1275 prvič omenjene cerkve Svetega Petra ali do znamenitosti, ki jih je človeška roka ustvarila v kasnejšem, modernem obdobju. Na primer do kamna časti – antiprangerja, do Kulturnega doma, stare šole in OŠ Bistrica ob Sotli ter tam stoječega kipa Marije Broz, mame Josipa Broza Tita, ki je v kraj rad zahajal na počitnice k teti, k ogledu pa vabijo še stari javni vodnjak in različne kiparske mojstrovine v okolici.

Bistrica ob Sotli je danes tudi sedež istoimenske občine, ki združuje kar 11 vasi. Prav vsaka ima svoje posebnosti ter odseva lepe in težke čase, ki so jih tukajšnji prebivalci preživljali s pretežno kmetijsko dejavnostjo. S kakšno pokrajino so živeli, boste spoznali že na naslednjih postankih našega sprehoda. 

 

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007−2013 za obdobje 2012-2014, razvojne prioritete »Razvoj regij«; prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«.