Točka 4: KUNŠPERŠKA GORA

Če slučajno še niste opazili, kako prijetno hladen in svež zrak vas objema, ko hodite med našimi vasmi, potem je sedaj pravi trenutek, da se ustavite in zadihate s polnimi pljuči. Pred vami je 597 metrov visoka Kunšperška gora, kjer narava zablesti v svojem sijaju. Ovita v bukov gozd se ponosno dviga nad Kunšperškim poljem. Apnenčaste in dolomitske stene so del Orlice in s tem gradijo vzhodni del Posavskega hribovja, skrivajo pa mnoge kotičke, ki so prava paša za oko.

Med najlepšimi je t. im. skalno okno, ki naj bi nastalo s preperevanjem kamnin. Popotniki so vedno znova navdušeni nad razgledom, ki jim ga to naravno okno ponuja, saj sega vse tja do Orešja in Hrvaškega Zagorja. Tudi drugi skalni osamelci burijo domišljijo, sploh ko slišimo, da naj bi na Kunšperški gori ob posebnih vodnih izvirih živeli tudi Kelti in tu opravljali različne posvečene obrede.

Radovednost vzbujajo tudi tukajšnje razvaline cerkve, ki je bila posvečena sveti Marjeti, in od katere je danes ohranjen le obodni zid. V Sveti Marjeti, ki je nastala še na prazgodovinski naselbini, naj bi kaplani iz Svetega Petra brali posebne vremenske maše in sprejemali zbrani mošt. Orlica s Kunšperško goro seveda sodi v območje Nature 2000 s svojo pestrostjo ekosistemov s skalnimi razpokami, suhimi travišči, urnimi potoki in kisoljubnimi gozdovi.

Ko bi drevesa govorila, sploh tista najstarejša, katerih veje in debla vsakodnevno trohnijo in se sušijo, bi povedala o množici živih bitij, ki živijo na Kunšperški gori. Gotovo bi omenila ogrožene netopirje podkovnjake, izredno lepe hrošče z imenom alpski kozlički, zanimive rogače, živahne bukove kozličke, raznovrstne ptice, ki hvaležno gnezdijo v drevesnih duplih, sladkovodnega raka navadnega koščaka, pozabila pa ne bi niti na pisane metulje, ki nosijo ime črtasti medvedki.

Če se boste poleti sprehajali ob robnih gozdovih, jih boste morda opazili med cvetlicami – medvedkom pa pravzaprav niso podobni metulji, temveč črne, kosmate gosenice, iz katerih se te barvite živali razvijejo. Kunšperška gora je nedvomno vredna sprehoda in vaše pozornosti. 

 

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007−2013 za obdobje 2012-2014, razvojne prioritete »Razvoj regij«; prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«.