Ne pozabimo vasi

Dragi popotniki,
dobrodošli med slikovitimi vasmi, kjer iz hiš še omamno zadiši po domačem kruhu, kjer zelenilu narave ni in ni konca in kjer pesem še vedno razveseljuje človeška srca! Vabimo vas na pot od starodavnega Kunšperka do očarljivega drevoreda Klestje, začenjamo pa v Bistrici ob Sotli, ki je tudi sedež tukajšnje občine. Področje, ki sta ga oblikovali dve reki – hudourniška in nepopustljiva Bistrica in mestoma urna, a tudi ravninsko lenobna Sotla, vam ponuja mnogo doživetij, med njimi je tudi pot, ki jo ravnokar začenjate.

Kam pelje pot?

Naša pot, ki je nastala pod sloganom „Ne pozabimo vasi“ in odkriva nekaj biserov ravninskega sveta, kjer se srečujeta Obsotelje in Kozjansko, je zasnovana kot lahka pohodniška pot, brez posebnih vzponov in je zato primerna za kar najširši krog pohodnikov in naključnih obiskovalcev. Ponujala vam bo različne postanke, vredne ogleda. Kot že omenjeno, svoje vijuganje začne v Bistrici ob Sotli, se kmalu približa mokriščnim travnikom ter ponudi odkrivanje zgodovinsko pomembnega naselja Kunšperk in znamenite Kunšperške gore. Naenkrat zavije v ozko, skrivnostno sotesko Zelenjak, postane pri življenja polnih meandrih Sotle in po ravninskem sprehodu med polji doseže drevored Klestje ter zaključno panoramsko točko, ki vas bo s pogledom popeljala po okoliških znamenitostih. Pot vas vodi po pokrajini, ki je stičišče alpskega in panonskega sveta ter sodi v eno najstarejših zavarovanih območij naravnega parka pri nas – Kozjanskega parka in območje Nature 2000.

Kako se po poti orientiramo?

Na posamezne postanke vas opozarjajo posebne table, ki vsebujejo tudi opise tamkajšnjih naravnih ali kulturno-zgodovinskih znamenitosti in posebnosti, kot so najpomembnejše tukaj živeče živalske in rastlinske vrste.Tistim, ki radi posežete po elektronskih izdajah, so na voljo dodatne informacije, do katerih lahko dostopate preko QR-kode, ki se nahaja na vsaki od tabel. Poleg tega so na voljo tudi tiskani zemljevidi poti, ki so vam lahko v pomoč pri orientaciji. Obiščete pa lahko tudi spletno stran www.nepozabimovasi.si, na kateri boste našli opise s tabel ob poti in nadaljevanje opisov poti tiskane izdaje, ki jo držite v rokah. Spletno stran si boste lahko tudi pred ali po prehojeni poti v miru ogledali iz domačega naslonjača, med nastanitvijo v soseščini ali v bližnjem zdravilišču. Seveda pa so ti „pripomočki“ le pomoč, saj so značilnost teh majhnih krajev odprti ljudje. Za podrobnejša navodila in dodatne informacije se lahko obrnete na domačine, zaposlene na Občini Bistrica ob Sotli, kjer imajo turistično ponudbo v malem prstu, ali na dobre poznavalce v gostinskih lokalih.

Naj vam bo prijetno!

Gibali se boste v naravi, na svoj račun boste prišli tudi radovedneži in ljubitelji tradicionalne slovenske krajine, predvsem pa bo pot na vas delovala pomirjujoče. To je vaš dan, lahko ga spremenite po svojih željah: nekateri v družabno zabavo s prijatelji, kvalitetno preživet čas z družino in najmlajšimi ali preprosto sproščujoč sprehod, da si naberete novih moči. Ozrite se tudi naokoli in izkoristite obisk v tem dokaj odmaknjenem, a zato tako lepem koščku Slovenije ob Bistrici in Sotli. Naravna in kulturna dediščina namreč hranita za vsakogar nekaj posebnega.
 

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007−2013 za obdobje 2012-2014, razvojne prioritete »Razvoj regij«; prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«.