Grb

Grb Občine Bistrica ob Sotli ima obliko renesančnega ščita. V sredini belega polja je stilizirana krona s tremi vidnimi stremeni rumene barve in tremi elipsastimi dragulji na obroču, z modrim tekstilom. Zaključuje se z okraskom na vrhu – modro obrobljeno rumeno kroglo, na kateri čepi orel (orlica) modre barve, v položaju pripravljenosti na vzlet. Pod krono je rumeno polje, ki ga obdaja v dveh lokih moder kraljevi plašč.

Avtor grba, Franci Černelč, je ob grbu podal tudi natančno utemeljitev. Zakaj krona? Ker je znani zgodovinski začetek naše občine oz. kraja naselje, trg Kunšperk, ki je dobil ime po gradu nad naseljem (Königsberg, Kraljeva gora). Eden vidnih znakov kraljev je krona. Krona v grbu pa je še dodatno utemeljena, saj v govorici simbolov predstavlja vez med materialnim svetom in duhovnostjo, med zemljo in nebom in kot takšna odkriva tudi prisotnost naše druge znamenitosti – Marijinih Svetih gor. Le te pa kraljujejo celotni pokrajini pod seboj in pogorju Orlice. Orlica kot edinstveno ime, ne le v Sloveniji, pa spet zasluži mesto v grbu. Podobno kot krona je tudi lik ptice, zlasti pa orla (ali orlice) v heraldiki izjemnega pomena. Orlica v grbu je obrnjena levo, kar pomeni, da gleda na Bistrico ob Sotli. Plašč, ki se spušča od krone nad zlato polje, daje temu polju varnost in duhovno bogastvo, hkrati pa ga lahko vidimo kot dve reki, Bistrico »ob« Sotli, ki napajata to polje z vodo – sokom življenja.

Vir: Izobraževanje lokalnih turističnih vodnikov, Seminarska naloga Občina Bistrica ob Sotli, marec 2007, izdelale: Petra Misja, Nina Lojen, Tjaša Kunst