< Prireditve in dogodki

Ado Darian - iz Bistrice ob Sotli na največje evropske odre

09.02.2024

Vljudno vabljeni na proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku z otvoritvijo razstave
Ado Darian - iz Bistrice ob Sotli na največje evropske odre,
ki bo v petek, 9. 2. 2024, ob 19.00,
v Kulturnem domu Bistrica ob Sotli.
 
Ado Darian je bil rojen 18. maja 1895 v stavbi osnovne šole v Bistrici ob Sotli. Pot ga je po zaključeni petletni šoli vodila v Maribor in že v dijaških letih je petje postalo njegova strast. Čeprav je ob prvem javnem nastopu požel velik uspeh, je moral do velikih odrov evropskih opernih hiš premagati še veliko ovir. Vrh kariere je Darian dosegel leta 1938, a se je zaradi političnih razmer v Nemčiji vrnil v domovino in v Ljubljani sprva delal kot referent za kulturo. Leta 1940 je bil imenovan za generalnega tajnika Narodnega gledališča na osebno željo pesnika Otona Župančiča, ki je bil takrat upravnik gledališča. Po vojni je postal profesor na Akademiji za glasbo. Pod njegovim vodstvom se je kalilo veliko slovenskih pevcev, kot so Mitja Gregorač, Stane in Rajko Koritnik, Samo Vremšak in drugi. Leta 1951 je izdal Šolo lepega petja, ki je prvi tovrstni in zaenkrat še edini priročnik za poučevanje solopetja v slovenskem jeziku. Ado Darian je z rojstnim krajem Bistrico ob Sotli ostal povezan vse do svoje smrti, 3. januarja 1966.
O njegovi bogati življenjski poti in zapuščini smo v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, enoti Bistrica ob Sotli v sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani in ob podpori Občine Bistrica ob Sotli pripravili razstavo s publikacijo in dokumentarnim filmom. Slikar Rado Romih je za razstavo prispeval portret Ada Dariana. Vse skupaj vam bomo predstavili v okviru prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo pripravljamo skupaj s Kulturnim društvom Bistrica ob Sotli.
Čaka nas nepozaben večer, ki ga bodo z nastopom dopolnili tenorist Rok Ferenčak, član Slovenskega okteta, in MePZ Bistrica ob Sotli.